16-06-2015

Slaapbogen

"En daar zijn we weer op Radio 2, net hoorde je..." Met deze woorden word ik elke ochtend wakker, behalve in het weekend natuurlijk. Soms heb ik dan 8 uur slaap gehad, moet genoeg zijn toch? Waarom voel ik me dan zo ongelooflijk moe?


Wat ik soms ook niet kan verklaren is dat ik soms midden in de nacht wakker word, meer wakker dan om 7 uur 's ochtends gek genoeg. Een aantal dagen geleden kwam ik achter de reden van deze moeheid. De nacht en de tijd dat je slaapt, bestaat niet uit een rechte lijn. Er is een periode dat je droomt. Als je wakker wordt denk je dat je de hele tijd hebt gedroomd, maar in werkelijkheid is dat helemaal niet zo. Ongeveer 3 minuten van de tijd dat je slaapt droom je. Als je op dat moment wakker wordt, ben je super moe.

Even een leuke quote over dromen tussendoor
Dit gaat heel natuurkundig klinken, maar de tijd dat je slaapt kan je vergelijken met een geluidsgolf. Je valt in slaap, in het begin slaap je heel licht. Naarmate de nacht vordert slaap je steeds dieper tot het moment dat je gaat dromen. Als je precies op het hoogste punt in het midden van je droom wakker wordt ben je heel diep in slaap en dus heel moe. Dat kan om 1 uur zijn, maar ook om 3 uur. Dat verschilt per persoon.


Meestal wordt je precies wakker gemaakt op het punt dat je net weer naar dat hoge punt van diepe slaap vertrekt. Dat had ik laatst. Ik werd vier uur 's nachts wakker en dat was op dat lage punt rechts. En toen werd ik om 7 uur weer wakker op dat hoge punt in het midden. Toen was ik dus echt heel moe, terwijl ik dat gevoel om vier uur bijna niet had. Daar staat wel tegenover dat je, als je tot 7 uur hebt geslapen op lange termijn meer hebt aan die 3 extra uren. Maar als je doodmoe wakker wordt door de wekker zou je willen dat je gewoon om 4 uur was opgestaan. 

Dat was eigenlijk wel wat ik wilde vertellen. Ik ben wel benieuwd of jij hier ook last van hebt. Zet het in de comments!


2 opmerkingen:

  1. Herkenbaar dit! Interessant om te lezen, nu snap ik het ook wat beter;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Origineel onderwerp om over te schrijven! Ik vond het erg leuk om te lezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen